Apartment, Parpan GR

The Challenge

 

The design of the entire floor plan and the room layout was simply too narrow. The owners felt suffocated. On the one hand they wanted more living comfort and on the other hand a better use of the available space including extending the upper floor. The apartment needed more modernity, more private living room and breathing space. The owners wanted more quality of living.

The Idea

 

Improving the layout of the apartment was the first priority. Two sleeping areas had to be converted into one master bedroom. We wanted to redesign the bathrooms so that they suggest a kind of wellness area. A generous feeling of space should replace the former cramped quarters. In addition, we recommended altering the upper floor in our overall planning.

The Implementation

 

We first had a wall removed between the two former sleeping areas. The result was the long-desired and generously proportioned master bedroom with enough space for a cupboard, dresser and a “room to dream”. An old glass door that separated the old sleeping area and the former bathroom was replaced by a partition with a lockable door. We turned the newly self-contained bathroom with direct access to the new master bedroom into a wellness oasis with a free-standing bath and double sink. For the flooring we chose an oak parquet. We painted the bathroom walls in a clay tone. To give the new guest bathroom more room, we dispensed with the bath and installed a spacious shower. Gold-coloured stoneware slabs were used for the shower booth and the walls were painted anthracite. We rounded off the wellness and well-being area with slender shelves made of rustic oak as well as decorative pine cones, mounted horizontally along the wall. The old makeshift access to the attic was replaced by a new staircase made of oak. You now enter an additional sleeping area here, which is also suitable as an office with enough storage space for suitcases or similar.

Vinval-JF-20180906-7790.jpg

Private

Apartment, Lenzerheide GR

The Challenge

 

An apartment was furnished in the style of the 70s. Time seemed to have stood still here. Floors, walls, ceilings, bathroom and kitchen had to be completely rebuilt and renovated. A contemporary, modern look was needed to give the space a cozy ambience. It was important to the future owners that regional and sustainable materials be used and that the entire interior design concept be allowed to age gracefully for the next 30 years without major changes.

The Idea

 

We wanted to create rooms with a play on opposites, using a cross-over of styles and exteriors in which the most diverse of materials and surfaces reveal their greatest power of expression. We created an air of vibrancy in the rooms in which structured surfaces meet smooth layers, where texture contrasts with matt surfaces, where voluminous patterns interact with plain fabric designs and tradition and modernity go hand in hand. Material combinations were a common theme throughout all the rooms and transformed the potpourri of contrasts into a harmonious coexistence. Right at the start, at the client's request, we undertook a small journey through Graubünden to find the most suitable local stone and the right wood. We discovered serpentine stone from Poschiavo and local alpine larch wood. Two materials that fitted perfectly into our overall concept.

The Implementation

 

First, we covered the entire living room floor and the kitchen floor with an oak parquet. In so doing, we created a uniform feeling of calm in all the rooms. The walls were painted in a warm tone of grey that matched the shade of the parquet and the lounge sofa and curtains perfectly. Accessories, carpets, pillows, etc created colour accents, especially in turquoise.

The entrance to the apartment received an open and airy design based on the philosophy of less is more. A large mirror from the existing inventory, a tailor-made sideboard and filigree sculptures, reminiscent of forked branches that could also be used as a coat rack, adorn the walls and give the corridor a welcome spaciousness.

In the rather small kitchen, the emphasis was on a cozy togetherness. We met this wish with a modular kitchen and doing away with wall units. For the niche below the window, we had (a carpenter create) a custom-made corner bench mounted directly into the wall. It literally floats and gives the entire kitchen a spatial experience.

The emerald-green mineral serpentine dominates the bathroom and the guest WC. We deliberately kept the ceilings white and painted the walls in a muddy tone so that the serpentine could reveal its full beauty.

The Grisons larch is partly used as a support for the washbasin and partly to store towels, etc. A floor-to-ceiling glass wall transparently separates the washing area from the shower area and ensures copious shower fun under an oversized shower head.

Bar/Restaurant

Mottahütte, Lenzerheide GR

The Challenge

 

The interior and exterior of the old Mottahütte in the Lenzerheide ski area no longer complied with today's requirements and zeitgeist. It was replaced by a new building with a spectacular, light-flooded wooden facade in "Klötzli-Optik", which continues seamlessly inside the hut. The operators Bianca and Sergio Andreatta wanted to give the up to eight-meter-high walls in the interior and the spacious interior a cozy homely atmosphere yet give the furnishings, the furniture and accessories a certain modernity with a charming touch of prestige.

 

The Idea

 

We were inspired by the British author Ian Fleming and his fictitious novel and movie character James Bond. We wanted to create an atmosphere that would have measured up to the world-famous secret agent. We conjured up images how 007 gallantly and stylishly ends a fast ski descent in the Alpine sun and then enjoys a Vesper Martini in an opulent hut, worthy of his style. The Mottahütte should offer the perfect setting for such a scenario but with a little more "Fire and Ice".

The implementation

 

A modern but close-to-nature hut feeling was the goal. We consciously chose dark furniture and fabrics to create a clear and elegant contrast to the light wood that dominates everywhere. In addition, we chose predominantly round shapes to break the angular lines of the wooden structure and beams. A good example are the restaurant dining chairs that we discovered in Finland or the Bauhaus-style lounge chairs opposite the open hearth. Likewise the wooden bar stools, the side tables and small stools, reminiscent of milking stools, repeat the quest for round shapes.

Black detailing, be it the armrests or the table legs, always give everything a noble touch. We fitted the hidden niches in the restaurant with the existing Heinz-Julen chandeliers which we "rescued" from the old Mottahütte. In so doing we were able to meet the desire for nostalgia by Bianca and Sergio. The light of the chandeliers now shines on the new cozy regulars’ tables. For the large fireplace room we chose lighting in the form of ice balls. They swing over the black and grey Bauhaus armchairs while the warming fire crackles in the foreground.